Tegelikult olen mina kõige ilusam ilma peal!

Lüganuse Vallavalitsus on juba aastaid proovinud oma koolivõrku reformida, kuid ebaõnnestunult, sest kohalik kogukond arvab, et nende kool on kõige olulisem. Nii kasutas erakond Isamaa ära hetke kui nende inimene oli nii Haridusministeeriumis puldis kui ka valda juhtimas ning andis kolm kooli neljast riigile ära. Nüüd ei kaota nad populaarsust kui riik otsustab mõne kooli kinni panna ning raha jääb ka üle, et tegeleda nende asjadega mis kasvatavad populaarsust, mitte ei vähenda.
Nagu ikka, põrsast kotis ei osteta ning tehti väikene inventuur. Ma ei tea, kes on Facebooki veebilehe Lüganuse vallast_ausalt ja avameelselt haldur, kuid tõenäoliselt keegi praegusest vallavalitsusest, sest üles on riputatud Kiviõli I Keskkooli teenistusliku järelvalve õiend. Dokumendiregistrist võib selle leida samuti koos Vallavalituse korraldusega asjad korda teha. Täiesti õigustatud on küsimus, et kus on Vene kooli ja Lüganuse kooli kokkuvõtted ning miks neid pole niimoodi eksponeeritud? Kas äkki võib põhjus olla selles, et Kiviõli I Keskkool on vallavanemale ikka veel pinnuks silmas, sest trampisid 2019. aastal vallavalitsuse ukse eest tema pildi peal?

Kokkuvõte on pikk ja igav lugemine, kuid olulisena on seal välja toodud see, et probleemid on kestnud aastaid. Kui nüüd mõelda sellele, et viimase kolme aasta jooksul on koolis olnud ametis kolm direktorit, siis äkki on probleem hoopis koolipidajas?

Lüganuse vald jääb 1. septembrist pidama ainult ühte kooli – Maidla Kooli. Kuna probleem pidi olema Kiviõli I Keskkoolis, mitte koolipidajas, siis on huvitav võrrelda Haridussilma andmete läbi neid kahte kooli, sest just seda lehte on kasutatud väga palju kokkuvõtete tegemisel.

Maidlast maailma igatahes keskharidust omandama enam väga ei minda. Äkki õpivad siis mingi ameti?

Kutsehariduse omamine on ka langustrendis. Seega võib väita, et kooli inimeste haridustee lõpeb Maidla Kooli lõpetamisega. Oleks see vaid nii. Isegi põhikoolist väljalangemine on kõvasti üle keskmise:

Nii et neid graafikuid võrreldes ei saa öelda, et probleem oleks ainult ühel Lüganuse valla koolil või järjest kolmes Kiviõli I Keskkooli direktoril – viga on vallas endas kes lihtsalt ei saa oma tööga hakkama ja veeretab selle teiste kaela. Muidugi ei ole need graafikud täiuslikud, sest Maidla koolis ongi nii, et üks õpilane on 20-30 % tulemusest, kuid isegi sellises koolis kus igal õpilane saab õpetaja täieliku tähelepanu, on tase halvenem kui suuremas koolis. Kuidas seal siis õpetajatega on – kõik hästi?

Igatahes tänan valda, et ennast jälle pildile tõi, sest mulle tundub, et äkki vajaks valla tegevus ka veidi tähelepanu, sest mis võib olla lihtsam kui vigade otsimine. Näiteks vallas on palgalisel tööl avalike suhete spetsalist, kelle koolitamine spetsalistiks maksab enam kui 30 000 €, sest Heidi Uustalu skandaaliga seoses otsustati just sellise summa eest seda teenust sisse osta mitte oma töötajat koolitada. Hiljuti uurisin, et kas talle maksab vald palka või vallavanem isiklikult, sest vahepeal kippusid vallavanema tegevused kajastuma rohkem tema isiklikul FB lehel ning sealt oli siis viidatud Lüganuse valla Facebooki lehele. Tegemist oli ju ilmselgelt iseenda reklaamisega valla raha eest valla ametlikus sotsiaalmeedias.
Selle FB lehega seoses läheb kohe teabenõue teele, et kes seda haldab ning miks minu kasutaja jaoks blokeeriti lehele ligipääs pärast seda kui ma nõudsin, et küsimustele vastaja tuvastaks ennast mitte ei jääks anonüümseks ja ei peidaks ennast Lüganuse valla nime taha!
Igatahes ei ole Lüganuse Vallavalitsus kõige ilusam ilma peal, lihtsalt nende puuduseid ei ole keegi veel välja toonud. Äkki oleks aeg? Kiri postkasti uljam@teuli.net kui on probleeme mis vajavad lahendamist ning toome need välja allikaid avalikustamata.

One Reply to “Tegelikult olen mina kõige ilusam ilma peal!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.