Häbi Maidla Noortekeskusele!

Leidsin täna valla kodulehelt selle vigu täis kuulutuse. Seda lugedes tekkis mul mõte , et milleks mina  ja teised eesti keele õpetajad üldse  keelereeglite õpetamisega vaeva näeme… neid nagunii ei kasutata…isegi kõrgema haridusega  täiskasvanud. 🙁  Ma olen kindel, et isegi algklassiõpilane leiaks  sellest kuulutusest vähemalt 10 viga!  TÄISKASVANUD PEAKSID OLEMA NOORSOOLE EESKUJUKS, MITTE LASKUMA NENDE TASEMELE VÕI VEEL MADALAMALE.

Olen nördinud…

Õpetaja  Karmen

23 Replies to “Häbi Maidla Noortekeskusele!”

  1. Mina ei ole nördinud… Mina olen tige!
    “Maidla Noortekeskus presents” – kas “Maidla Noortekeskus esitleb” on tõesti nii mage öelda?! Need suured tähed ja komavead mind isegi nii väga ei häiri, kuid arvestades seda, et tegelikult lonkab meie kõigi õigekiri kahel jalal, siis selline üleskutse noortele, kus isegi ei üritata õigekirjast kinni pidada, on lihtsalt meie püsimajäämise püüdlustele näkku sülitamine! Hetkel olen ma veel hoolekogu esimees ning saadan noortekeskusele avaliku järelpärimise, et milline on siis nende õigustus sellisele käitumisele!

    Minu küsimus : lastevanemate esindajana sooviksin ma teada, et miks ei suuda või ei taha Maidla Noortekeskus Maidla Põhikooli tööd jätkata, vaid tallab kõik õpitu jalge alla?!

  2. Vastus järelpärimisele hr Hardi Murula poolt.

    Tere

    Tänan, et juhtiste tähelepanu Maidla valla kodulehel eksponeeritavate dokumentide grammatilisele ebakorrektsusele.

    Selgitan Teile järgmist: Maidla Noortekeskus on keskus, mis on mõeldud igati toetama ja innustama noorte algatust. Ülalmainitud kuulutuse on noored koos Portugali vabatahtliku João´ga koostanud ja kujundanud. Loomulikult oleks õigem kõik kodulehele üles pandav materjal täpsemalt üle vaadata ja vajadusel korrigeerida, kuid eelkõige on eesmärk toetada ja tunnustada noorte algatust ja eesmärki, milleks sellel korral on filmiöö läbiviimine, mitte õigekeele õppimine.

    Veelkord toonitan, et kirjavigadega materjali kodulehele üles panemine on lubamatu, kuid ootaksin kõikidelt osapooltelt siiski ühise asja nimel suhtumist “Kus viga näed laita, seal tule ja aita” mitte lihtsalt asja maha tegemist.

    Meeldivat koostööd soovides

    Hardi Murula

  3. Kui seda viimast tsitaati ei oleks, siis ma võiksin seda üritust torpedeerida, kuid koostöö on siiski oluline.
    Antud juhul ei saa ju võõramaalast süüdistada selles, mida vald paneb ülesse oma ametlikule kodulehele. Samuti ei ole oluline see, millega üritusel tegeletakse (pean silmas seda õigekeelsuse õppimise värki), vaid see, kuidas üritusest teavitatakse. Kuid see ongi koostöö, et ma teatan valda probleemist. Kui ma ei tahaks koostööd teha, siis ma võiksin sellest teada anda Keeleinspektsioonile, sest põhikool ei ole noorte vaba valik, vaid kohustus ja täiskasvanute ülesanne on kohustusest kinnipidamist jälgida. Kas noortel lastakse öösel keskuses teha seda, mida nad tahavad, või seda, mida on lubatud? Ma usun siiski, et pigem seda viimast. Samamoodi ei ole minu silmis lubatud keele väärkasutus, sest kui me lubaksime kõike, siis oleksid tänavasildid ka varsti Ida-Virumaal venekeelsed!
    Veel võiks norida selle kallal, et tegelikult ei ole kuulutus üldse informatiivne – puuduvad teoste nimed, mida näidatakse, läbiviija kontaktandmed ning kestvus, mida on vaja vanematel teada, kui jagavad mingisuguseid lubasid oma alaealistele lastele. Eelkõige on oluline hea kavatus, kuid mitte vähemtähtis pole ka teostus, muidu võib selle kohta öelda, et tahtsime parimat, aga tuli välja nii nagu alati!

  4. Mul on sellised pikendusjuhtmed, et mõte jõuab hilinemisega kohale ning alles peale vastuse ärasaatmist sain ma aru, miks hr Murula oli tõre, et miks asja maha tehakse. Kindlasti pidas ta silmas pealkirja. Pealkiri on minu pandud ning pealkirja nõuded on: see peab olema köitev ja provotseeriv, sest muidu ei pöörata sellele tähelepanu. Praegu on kõik nõuded täidetud, et inimeste tähelepanu saavutada. See ei ole midagi isiklikku ühegi Maidla Noortekeskuse töötaja vastu!

  5. Üks aspekt on veel, millega peab arvestama – see on autorikaitse. On väheusutav, et noorte korraldatud üritusel näidatakse sellise litsensiga filme, mis on avalikuks esitamiseks lubatud. Tõenäoliselt on seal oma tarbeks ostetud DVD või BR plaadid ning veel tõenäolisemalt “internetifilmid”, millel aga puuduvad õigused avalikuks esitluseks. Niipalju kui mina olen selle teemaga kokku puutunud, on selles ametkonnast eranditult kõik, väga väikese silmaringiga inimesed, ning sellise postri peale jooksevad nad kohale nagu pull punase rätiku peale. Nii et hoidke madalat profiili!

  6. Kuulutust lugenud nõustun õpetaja Karmeni kommentaariga. Milleks me õpetame keelereegleid? Väga tore, et toetatakse ja tunnustatakse noorte algatust ja eesmärki, aga … Tõesti kahetsusväärne on see, et õpetajad näevad vaeva eesti keel õpetamisega, pöörates õigekirjale suurt rõhku, kuid väljapool kooli võib koolis õpitu kõrvale jätta. Eesti keel ei ole kergesti õpitav keel, aga emakeelena võiks seda siiski õigesti osata.
    Õpetaja Kätlin

  7. Kustutasin viimase kommentaari, sest inimene jäi anonüümseks ning igasugused “delfi” kommentaatorid ei ole siin teretulnud. Kui see kes kommentaari lisas, julgeb oma nime jutu juurde lisada, taastan kommentaari ja vastan ka küsimusele!

  8. Tere! Mina olen Raasiku vallast Harjumaal, kus tegeleme sõpradega koos samuti noorsootööga. Meie küll vabatahtlikult ja mitte noortekeskuses. Meie noortekeskus on väga pisike ja kahjuks väheste võimalustega. Leidsin Maidla noortekeskuse internetist, kui uskumatult toreda ja aktiivse näite. Iga vald Eestimaal vääriks sellist noortekeskust, mis on nii aktiivne ja samas noortesõbralik.
    Ma loodan, et Teiegi oskate oma valla noortekeskuse üle uhkust tunda ja et need märkused, mis siit lugesin ei ole mõeldud pahatahtlikkusest. Noored on alles kasvav osa ühiskonnast ja neil tuleb tugevalt toeks olla. Kindlasti ei ole kohane õpetada neid solvuma ja teravaid märkusi tegema. Küll aga kiita igat ettevõtmist, mida nad teevad, sest see on midagi erilist ja üldse mitte tavaline meil Harjumaal. 🙂

  9. Loomulikult hindame me Maidla Noortekeskuse tööd, kuid antud märkus kulus marjaks ära, sest edaspidi on tulnud kõik kuulutused ilma kirjavigadeta. Esialgu jäävad nende üritused enamasti meie vanuserühmast välja, kuid kui jõuame sinna ikka, siis kajastame nende tegemisi ka kindlasti rohkem.
    Jõudu teile ka sinna Harjumaale!

  10. Seda on tore kuulda. Ma loodan, et teie kooliõpetajad tunnevad ka rõõmu sellest, et neil nii toredad ja aktiivsed õpilased on ning ei lase end õigekirjavigadel endast välja viia.

  11. 🙂 Varsti vabandatakse, et bussi valmistas ja kirjutas sellele BUS keegi võõrkeelsetest vabatahtlikest.

  12. Vabandust väga, aga ma usun, et keskkooli õpilased kohe kindlasti oskavad kirjutada sõna “buss” eesti keeles. Inglise keeles on buss – “bus”. Kuna suhtlus noortekeskuses toimub kahes keeles, siis otseloomulikult kirjutatakse ka kuulutusi, plakateid, teadaandeid, videosid – kahes keeles. Lisaks oli ülejäänud tekst videos täiesti korrektne. Milleks oli vaja juhtida selline tähelepanu sellisele asjale, mis natukese mõtlemise järel oleks täiesti loogiline tundunud?
    Tänapäeva noored kasutavadki mugavdatud kõne ja -kirjakeelt. ERITI veel sellises kakskeelses suhtlemises tuleb sisse veel omaette nähtus nagu ‘estonglish’. Nii on õppimise protsess on mugavam ja üleldiselt lõbusam. Miks näha ainult halba, jättes kõrvale see, kui hästi kõik muu on tehtud ja korraldatud? Noored ise on rahul, kas see pole mitte põhiline? Kui nad kirjutaksid kõike täiesti vigaselt ka igal pool mujal, oleks põhjust nurisemiseks, aga on näha mitmest paigast, et nad suudavad kirjutada korrektsemaltki, kui paljud täiskasvanud!
    Milleks otsida viga tõsiselt toredas asjas, ettevõtmises, millega asjaosalised ise südamest rahul? Ja miks ei nähta probleemi seal, kus see on tõsiselt suur? Näiteks igasugused netifoorumid, kus tõesti ei osatagi kirjutada!
    Palun natuke rohkem headust maailma ja mitte ainult asja ühe kurja nurga alt nägemist!
    Mõistan, et eesti keele õpetajad ja õpetajad üldiselt tunnevad muret, kuna tõesti on keelereeglite kasutus just tänapäeva noorte hulgas piisavalt probleemne, kuid ei tasu ka liiale minna!

  13. Terve video koos vahetekstidega on eestikeelne – kui varjuda nüüd selle taha, et see on kakskeelne, siis ütleksin, et halvemat vabandust ei ole enam olemas!
    See ei ole põhiline, et noored on rahul! Kõik on reeglitega paika pandud ka täiskasvanute maailmas, ning see, et noorte jaoks reeglid ei kehti, oleks väga lühinägelik! Loomulikult ei ole see viga suur, kuid asi on põhimõttes, sest nad kirjutavad ja nendes foorumites jm kohtades samuti inglisekeelselt (konkreetne näide olemas – http://pildipesa.net/lingid/MNK.png. Kui me omavahel hakkame ka juba inglisekeeles rääkima, siis on asjad halvasti. Ja nii nad just ongi, ükskõik kui palju lillesid ja liblikaid Sa Kadri välja ei mõtleks! Juba on raskusi, et leida inimesi, kellele on eesti nimi pandud, nii et kui jätkan selle vastu võitlemist, isegi siis, kui olen oma arvamusega ainukene!
    Nii et tegelikult ei räägi me kirjavigadest, vaid suhtumisest! Minu märkus oli sarkastiline. Muidugi oskavad nad sõna ka õigesti kirjutada, kuid kui tehakse valik, mis on ilmselgelt eestluse vastane, siis sellele peaks iga eestlane reageerima. Tundub, et reageerivadki – väljasuremise poolt!

  14. Toon näite:
    Teisipäeval tahtsin ma bussi peale minna, mis oli peatusest pargitud 5 m kaugusele. Bussijuht väitis mulle, et liiga vara on peale tulla (väljumiseni on tõesti aega 20 min). Selline suhtumine ajab harja punaseks, kui buss seisab 5 m kaugusel ning juht vaatab mõnuledes soojas bussis, kuidas reisijad õues külmetavad. Ütlesin talle, hea küll, kuid seal (näidates peatuse märgi poole), räägid sa minuga eesti keeles (senine vestlus oli käinud vene keeles).
    Läksin peatusesse ning buss sõitis mulle 10 sekundit hiljem järele ning võttis mu peale. Loo moraal ei ole mitte see, et isegi venelased saavad aru, kui nendelt nõutakse eesti keele rääkimist, siis ma ei saa aru, et mis probleem on eestlastel oma emakeele rääkimisega?!

  15. Mann kirjutas siia ühe kommentaari kirjavigade kohta, mis minu kirjutatud tekstis on, kuid kuna ta ei ei lisanud oma kommentaarile õiget meiliaadressi, siis see kommentaar ei ole avalikustatud.
    Kirjaigade kohta võin ma öelda enda kaitseks niipalju, et keegi ei kirjuta veatult http://uudised.err.ee/?06225609 , kuid ma vähemalt üritan ja ei soga keelt inglise keelega! Vähemalt mitte teadlikult. Minu puhul on põhiküsimuseks just see, et mis keelt inimene peab enda jaoks tähtsaks ja kellena ta ennast siis ka määratleb!

  16. “Minu puhul on põhiküsimuseks just see, et mis keelt inimene peab enda jaoks tähtsaks ja kellena ta ennast siis ka määratleb! ”

    Palun siis avalda arvamust eraviisiliselt asjaosalistele, mitte ära präuska seda avalikult laiali. See on SINU arvamus, nemad teevad ja kirjutavad/suhtlevad siiski nii nagu NEMAD tahavad. See, et Sina teisiti arvad, ei tähenda, et nemad peaks end kohe muutma. Tore, et arvamust avaldatakse. Selle peale surumine aga väljaspool kooli on juba bullshit. Jah, kasutan ka siin inglise keelt. Olen noor. Tahan. Nii lihtne ongi.
    Sina kirjuta ainult eesti keeles, kui soovid, keegi ei keela. Avalda arvamus, palun väga, aga palun lõpeta Eesti ühe vähestest igatpidi hästi toimiva noortekeskuse ning nende asukate laimamine. Sest selline pikajaaline “arvamuse avaldamine” halvustavas suunas pole midagi muud, kui vaid laimamine.

  17. Saa endale lapsed ja siis saad ise ka aru, kui oluline on see, mis keskkonnas nad üles kasvavad! Kui inimene kriitikat ei kannata, siis parem kui jätab oma tegemised tegemata. Nii et lepi sellega, et sa kõikidele alati ei meeldi ning vahel on ka mõni inimene kes julgeb seda välja öelda, mitte ei räägi sellest seljataga nagu enamasti tehakse.

  18. Täna käisin ma Jõhvis ringi ning lugesin ettevõtete nimesid: Bowling, Ukse Paradise, Second Hand jne jne
    Minu väljaütlemised on saanud samasuguse vastukaja nagu saaks inimene, kes ütleks et Andrus Veerpalu tarvitas dopingut. Vaatamata sellele, et enamus noori on minu vastu, ei kavatse ma oma põhimõtetest taganeda, et on olemas Keegel, Ukse Paradiis ja Kasutatud riided. Loodetavasti kasvatan ma kõige kiuste ka oma lastest enda ideede järgijad ja siis ma ei ole enam üksi.
    Nii et kui keegi kurdab, et minu tegevus on kestnud juba aasta, siis tegelikult on see kestnud juba aastaid ja jätkub ka niikaua kuni mul on mida öelda ja on inimesi kes kuulaksid. Kui seda lehekülge ei oleks viimastel päevadel külastatud sadu kordi, siis ma arvaksin, et minu jutt on kurtidele kõrvadele, aga nüüd ma tunnen, et minu arvamus on oluline!

  19. Kuna ma avastasin, et mind on Maidla Noortekeskuse Facebooki lehelt välja visatud ning minu vastus ära kustutatud, siis lisan siia algse versiooni sealsest arutelust, mis mingi aeg on kaduma läinud FB leht
    Ma arvan ka, et sellega on antud teema ammendatud ning järgmisel korral teen uue sissekande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.