Ükski heategu ei jää karistuseta!

Aasta siis oli 2008, kui õpetaja Karmen pöördus minu poole sooviga, et kas ei oleks klassile võimalik teha veebileht. Sellest hetkest peale on mitmed inimesed seisnud omakasupüüdmatult seisnud selle eest, et õpilastel oleks kooliajast head mälestused nii sisult kui vormilt. Klassilehel on avaldatud enam kui 600 postitust sellest, kui tore on olnud viie aasta jooksul koolis ning mida kõike on tehtud. Nüüd saab enamus sellest avalikkuse eest peidetud!

Hoolekogu kiri minule:

Hr Uljam Teuli                                                                       20.06.2013 a. Nr 1-4/ K 4

Märgukiri
Maidla Kooli hoolekogu oma 27.mai 2013 koosolekul arutas probleemi seoses kooliõpilaste pildistamise ja filmimisega ning nende ülespanemisega avalikus keskkonnas, mida ei tohi kasutada ilma lapsevanemate nõusolekuta. Hoolekogu otsustas saata teile märgukirja kui klassilehe haldajale, et salvestisi tohib avalikustada ainult lapse täiskasvanud esindaja nõusolekul. Maidla Koolil on võimalik kõik Teie poolt tehtud pildid ja filmid üles riputada kooli kodulehe kinnisel kontol, kuhu on ligipääs kõigil lapsevanematel. Kaamera kasutamise juhend soovitab panna kooli/lasteaia kodulehe fotod ja videod parooli all, nii et neid näeks ainult oma rahvas. Laste fotosid ei soovitata avalikustada isegi mitte siis,kui lapsevanemad on sellega nõus, sest lapsevanem ei pruugi ohtusid õigesti hinnata. Ühegi õpilase foto ei tohi Google’i otsimootoriga internetist leitav olla.

Lugupidamisega
Virje Härm
Hoolekogu esimees

Selle taga on mõned lapsevanemad, kes otsustasid nüüd oma laste “kaitseks” välja astuda. Kuna minuni ei ole jõudnud ühtegi argumenti, mismoodi pidupiltide ja väljasõitude jagamine on kellelegi halvasti mõjunud, siis kaldun arvama, et otsus on tingitud sellest, et kogu ettevõtmise taga seisan mina.
Töökuulutusi lapates võib leida, et kool otsib arendusjuhti. Arendusjuht on selline inimene, kes tuleb välja uute ideedega ning särab igas mõttes, kui aga sellist inimest ei leita ning koha saab endale see, kes on kehvemate ideedega kui lapsevanem, siis langeb talle halb vari. Kole on maksta palka inimesele, kelle moto on “Taandareng on ka areng!” , aga just nii võib juhtuda, kui säravamaid ettevõtmisi ära ei korista.
Tõenäoliselt kannatab nüüd ka Klassilehe sisu kuna loomisel innustas mind just see, et oli inimesi, kes seda ka vaatasid. Ilma publikuta ei ole ka loomingut. Viimaseks avalikuks videoks jäi “Minu tee kooli”, 1. septembri video enam avalikustamisele ei kuulu! Küll aga olen ma endiselt kohal üritustel ning jäädvustan oma laste kooliteed samamoodi edasi nagu ma olen seda siiani teinud. Ligipääsu piltidele ja videodele saab minu kaudu, kui saata vastavasisuline soov aadressile admin@klassileht.ee ning selle võimaldamisest võin ilma põhjenduseta keelduda.

Vastavatest muudatustest sai informeeritud ka hoolekogu:

Tere!

Kuigi, Teil pole veel koosolekut olnud, et saaksite minu kirjale vastata, nägin ma mis tehti kooli kodulehe pildigaleriiga – ühe ööga oli kool kõik pildid oma kodulehelt kustutanud. Seega ei ole kool võimeline oma pilte parooli all lapsevanematele demostreerima, mistõttu ei anna ma ka oma pildigaleriid kooli käsutusse. Tehniliselt ei ole tegelikult see ka koolil võimalik, nii et hoolekogu ei peaks jagama lubadusi, mille täitmist ta tagada ei saa. Minu eesmärk on alati olnud jagada selliseid fotosid, mida on võimalik ka vajadusel välja printda, Maidla Kool pole selliseid pilte lapsevanematega kunagi jaganud!
Mis puutub aga õigusesse pilte avalikult ülesse riputada, siis siin kehtib reegel, et niikaua kuni ei ole lapsevanem piltide avalikustamist keelanud, on õigus neid ka ülesse panna. Enamasti on tegemist siiski avalike üritustega, kus on pildistamine ja filmimine kõigile lubatud ning samamoodi ka nende avalikustamine, kui pole tulnud lapsevanemalt või tema esindajalt teistsugust nõuet.
Väga tore oli lugeda nõuet, et ühegi õpilase foto ei tohi olla Google otsingumootoriga leitav. Toon näiteks sellise näite, et Facebooki võid lisada avalikult üles ükskõik kellest ja milliseid pilte ning ükski neist ei ole Google otsingumootoriga leitav, sest Facebook on selle otsingumootori oma leheküljel ära keelanud. Samamoodi saab teha ka ükskõik millise lehega, kui otsingumootor oma lehel ära piirata. Mina ei ole seda piirangut rakendanud, aga kui rakendan, siis võivad pildid jäära avalikuks ning Google ei leia midagi. Samamoodi ei saa tõsiselt võtta ka ettepanekut sellest, et piltide avaldamine ei ole soovitav isegi juhul, kui lapsevanem seda soovib.
Siiski annan ma hoolekogule teada, et ma peidan internetist ära kõik lastega seotud pildid ja videod, nii need mis on tehtud minevikus kui ka need mis on plaanis teha tulevikus. See otsus sai teoks sellepärast, et kaks minu klassiga seotud lapsevanemat on piltide avalikustamise vastu ning kui nad ei soovi oma lastest fotosid näha, siis minu asi ei ole neile seda ka pakkuda. Kuna peitmisele kuulub viie aasta töö ning mina oma tööd niimoodi ei hävita nagu seda tegi Maidla Kool, siis läheb sellega veidi aega, kuid uue õppeaasta alguseks on uus kord kehtima hakanud.

Uljam Teuli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.