Hooliv vald – kustutame vead ära!

Aates 27. augustist 2013, oli Facebookis üleval lehekülg “Valimisliit Hooliv Vald”. Täna hommikul ma avastasin selle lehekülje koos sellise päisepildiga (pilt lisatud 12 september 2013):

Oma üllatuseks avastasin ma seal ka oma fotosid, mille kasutamiseks valimiskampaaniaga seotud lehel, ei ole ma kindlasti andnud.  Kirjutasin sinna foto juurde, et las selle kollaaži üleslaadija võtab minuga ühendust ning jagasin seda fotot koos kommentaariga ka Facebookis, et Hooliv Vald ei näikse autoriõigustest üldse hoolivat!
Kaks tundi hiljem avastan ma, et kogu see lehekülg on kustutatud. Loomulikult ei ole võtnud keegi vaevaks mulle vastata, lootes tõenäoliselt sellele, et koos lehe kustutamisega kaovad ka kõik jäljed. Minu puhul ongi eripära see, et ma alati arvestan sellise võimalusega, et inimesed ei tunnista oma viga ning üritavad jälgi varjata. Nagu näha, on olemas ekraanitõmmis ning terve albumi täis pilte nendest, kes ennast võõraste sulgedega ehtisid. Nüüd tahaks teada, mis on nende inimeste vabandus sellise käitumise puhul:

101 INNA KALAMÄE
102 ENNO MÄGAR
103 EVALD MÄNNIKSAAR
104 INDREK INNOS
105 ELGA SALUVEE
106 TOOMAS MARTIN
107 MARJA-LIISA VEISER
108 AIVAR KARON
109 HELENE ARBUS
110 ERKI LAINJÄRV
111 EVELIN MÄNNI
112 RAIT RAUDSOO
113 KRISTO ROSSMAN
114 HELMI SIBRITS
115 TANEL SIRU
116 REILI SOPPE
117 KOIDU TAUTS
118 ÜLO TUUR
119 KATRIN URBALA-VARUSK

Postituse link koos küsimusega on saadetud Lüganuse volikogu esinaisele pr Marja-Liisa Veiserile.

PS Nagu selgus, ei olnud lehekülg siiski mitte kustutatud vaid peidetud avalikkuse eest. Minu postituse peale ilmus see jälle välja, kuid päisepilt oli eemaldatud (albumis siiski alles). Siit tekib järjekordne küsimus – kas oma viga oleks tunnistatud ka siis, kui mul ei oleks neid ekraanitõmmiseid alles olnud? Arvestades sellist käitumist, et lehekülg koheselt ära peideti, kaldun arvama, et mitte. Igatahes jään ootama vastust.

9 Replies to “Hooliv vald – kustutame vead ära!”

  1. Selle jutu peale on lehekülg kiiresti jälle avalikuks muudetud, kuid pilt eemaldatud. Seega lehekülg ei olnud kustutatud vaid peidetud. Väga operatiivne tegutsemine, kuid see ei muuda asjaolu, kuidas käituti, kui mul poleks olnud ekraanitõmmiseid, siis tõenäoliselt oleks kogu asja eitatud!

  2. Kõik minu fotod on olnud alati vabaks kasutamiseks mitteärilistel eesmärkidel – jagad oma sõprade ja tuttavatega, paned endale kodus seinale – mingisugust probleemi ei ole. Küll aga ei ole ma nõus sellega, kui võõraste piltidega üritatakse endale nime teha. Äriliseks kasutamiseks on loa saanud ainult “Mõisatuled”, kes tasuks lubab minu pere alati kontserdile. Mina neile seda fotot ei pakkunud, nad ise küsisid ja minu arvates igati aus tehing. Mul poleks mitte midagi olnud ka selle vastu, kui Klassilehelt lihtsalt julmalt ei nopita pilte ning tehta nendega oma kampaaniat, vaid küsitakse ilusti, kuid praegu käitutakse väga alatult!

  3. Facebooki saabus vastus:

    Tere

    Vabandan väga, et FB lehe Valimisliit Hooliv Vald päises kasutatavale pildile olid sattunud mõned Teie fotod, kindlasti ei olnud tegu tahtliku kuritarvitamisega.
    Täna hommikul oli leht korraks peidus, et asja uurida, kui selgus, et tegu on tõesti Klassilehelt pärit fotodega, siis eemaldasime pildi.
    Kui Teile tundus, et lehe peitmisega üritati midagi “kinni mätsida” ja oma vigu mitte tunnistada, siis nii see ei olnud.

    Vabandan veelkord.

    Lugupidamisega
    Katrin Urbala-Varusk

  4. Saatsin vastuse:

    Tere!

    Pildid ei satu iseenesest kuhugi ning loomulikult ei olnud tegemist tahtliku kuritarvitamisega, sest kui me oskaksime asju ette näha, siis me ei teeks üldse vigu.
    Kui ma väidan, et tegemist on minu fotodega, siis tavaliselt inimesed küsiksid, et millised, mitte ei läheks ise kusagilt otsima ning peidaks samal ajal lehe ära. Kuna nii ei tehtud, siis ei saa ma midagi muud järeldada, kui ainult seda, et asju tahetigi “kinni mätsida”.
    Hooliv Vald sai valimistel päris hea tulemuse ning mina väidan, et selles on ka minu osa. Ma tahakski nüüd teada, et mismoodi kavatseb valimisliit huvitada mulle selle, et ma neid võimule aitasin? Kui te nüüd mõtlete, et ma tahan raha, siis siin eksite, sest mina ei võta kelleltki mingisuguseid summasid vastu, kuid pakun välja alternatiivi – viite Klassilehega seotud lastele (Maidla Kooli I, III ja VI klass, kokku 28 last), kommi.
    Muidugi võib ka omapoolseid mitterahalisi alternatiive pakkuda, kuid mina ei tunne kuidagi, et ainult vabandusest tekkinud olukorras piisab.
    Antud vahejuhtumit see olematuks ei muuda, kuid vähemalt saate näidata head tahet ning see leiab ka kajastamist.

    Uljam Teuli

  5. Loodetavasti saab sellega siis asi lahenduse ning kui lapsed on rahul, siis olen mina ka rahul, sest tänu ebakompetentsusele peavad nad siin Klassilehel seda jama kõike lugema ning see on minupoolne kompensatsioon neile.
    Igatahes kui keegi näeb minu pilte, mis peaksid mingil moel kuulsust, au või raha teenimas, siis võib sellest mulle alati teada anda. Kui omakasu mängus ei ole, siis võib minu pilte ka edaspidi vabalt kasutada ning ma ei pane seda kellelegi pahaks – igasugused organisatsioonid ja firmad peaksid aga enne minuga ühendust võtma. Nagu ma kuulsin, siis tegelikult teadis nendest piltide kasutamisest suhteliselt lai ring inimesi, kuid keegi ei vaevunud mind sellest informeerima, oleksime omad kommid juba ammu kätte saanud!

  6. Sain täna ametliku vastuse:

    Lugupeetud Uljam Teuli

    Vastus e-kirjale

    Edastasite 12.05.2014 e-kirja, millega soovisite informeerida ning ühtlasi saada kommentaari juhtumi kohta, kus Valimisliit Hooliv Vald on sotsiaalmeedia kanali Facebook.com kaudu kasutanud liitu propageerival lehel eelneva nõusolekuta Teie kui autori fotosid.

    Tänan Teid informeerimast ning ühtlasi selgitan, et eelnimetatud Facebook.com keskkonnas loodud valimisliidu lehe moderaator on nimekirja liige Katrin Urbala-Varusk. Ülejäänud valimisliitu kuuluvatel isikutel moderaatori õiguseid ei ole.

    Arvestades Teie tähelepanujuhtimist olen selgituste saamiseks pöördunud moderaatori poole ning palunud pildid, mida on kasutatud autori eelneva nõusolekuta valimisliidu lehelt kustutada.

    Minu andmetel valimisliitu tutvustavat lehte kustutatud ei ole, küll aga oli see asjaolude selgitamiseks ajutiselt ca 1 tunniks suletud.

    Lugupidamisega

    Marja-Liisa Veiser
    Volikogu esimees

  7. Vastus Uljam-le.
    Leitud on üks inimene, kes on kõiges süüdi. See, et ka Marja-Liisa Veiser oli üks nendest, kes sellele kollaažile oma kiitva hinnangu “meeldib” nupu vajutamisega andis, pole üldse oluline.
    Igatahes ma ootan nüüd kokkulepitud tasu kohalejõudmist ning alles siis võib lugeda asja lõppenuks.

  8. Täna jõudsid kommid kooli, nii et Hooliv Vald on oma karmavõlga vähendanud. Olen alati nõus selle nimel töötama, et lapsed tunneksid ennast koolis hästi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.