Sõnaus

Pipi sisustas oma vaba aega sellega, et mõtles uusi sõnu välja ja siis otsis neile vastet. Nüüd on President Toomas Hendrik Ilves välja tulnud sarnase plaaniga, kuid eesmärgiks on juba nähtud asjale uus nimetus anda.
Seda, et meie keel on võõrsõnadest risustatud, ei vaidlusta enam keegi. Kui 90ndate aastate alguses vastati minu pärimisele “OK”, siis ma jäin hämmeldunult kuulama, et mis see vastus siis oli. Nüüd aga on “OK” nii ees kui taga, muudest sõnadest rääkimata…

Igas arenev keel peab olema jätkusuutlik ka ilma võõrsõnade laenamiseta, jättes paika keelele omapärased reeglid ja kasutusmugavuse. Kuigi kasutusmugavus ongi just see, mis tingib võõrsõnu igapäevaelus kõnekeelde imbuma. Ähvardavaks ohuks on see, kui samad mugavussõnad tulevad ka igapäevases kirjakeeles kasutusele. Kuna meie keelt räägib niigi vähe inimesi ning see arv järjest väheneb, siis üheks parimaks mooduseks inimesi oma emakeeles rääkima saada, on luua vastavalt vajadusele uusi sõnu.

Seekord kutsutakse ülesse keskenduma uute sõnade leidmisel riigi ja ühiskonnaga seotud teemadel. Kuna elu on näidanud, et sõnade loomisel pole vanus ja sugu määravad ning mõnel juhul võivad omandatud teadmised fantaasiat piirama hakata, siis soovitan kõigil kes ennast eestlasteks peavad, antud teemal kaasa mõelda ning õnnestumise korral ka oma jälg meie keele ajalukku jätta!

Sõnavõistluse koduleht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.