Mina panen valimisnimekirjale punkti!

Tere!

Minu nimi on Uljam Teuli ning ma olen Lüganuse valla kohaliku omavalitsuse valimistel üksikkandidaat nr 238. Alljärgnevalt selgitan ma, miks ma selles nimekirjas olen.

Esimene võimalus oma kodaniku kohust täita avanes mul 1995. aasta Riigikogu valimistel ning ma olin esimene inimene kes eelvalimise päeval uksest sisse asutus ning saiakesi söövaid tädikesi üllatas. Sellest hetkest alates ei ole mul ükski valimine kunagi vahele jäänud. Tõsi, ma ei tundnud paljusid valitavaid, kuid ei kaotanud lootust, et kui nad pürgivad sellisele kohale, siis ikka tahavad midagi paremaks muuta. Tänaseks päevaks on mul kõik illusioonid kadunud.
See algas neli aastat tagasi, kui ma üritasin valitavatega ühendust võtta ning peale selle, et paljud ei tahtnud minuga suhelda, kohtasin ma ka sellist vaenulikku suhtumist, kus pöörati tähelepanu sellele, et valimisliidus olles võivad kandidaadid jääda anonüümseteks ning palusid neid puudutava informatsiooni jagamise lõpetada.
Siis tulid ühinemisläbirääkimised kus sai lõpuks välja nõutud, et inimestega võiks ka informatsiooni jagada ja et oleks koht, kus inimesed saavad oma mõtteid avaldada. Kodulehel avati foorum, mis ei olnud muidugi kuigi populaarne, ega ei saanudki olla, sest ükski läbirääkijatest isegi ei vaevunud seal mingisugust inforatsiooni jagama. Kui palju läbirääkijad ise seda lugesid, jääb saladuseks. Kuigi ühinemine ei ole veel lõplik, siis aasta lõpus kustutati kogu lehekülg ning öeldi, et nendest läbirääkimistest sai tulemuseks Kiviõli vald. Täna me teame, et see nii ei ole. Registreeritud valimisliidud on ka nagu läheks sõtta: OMA Valla Eest, MEIE VALD, MEIE KODU. Tõenäoliselt see nii ongi. Tuuakse jälle välja, kellel on rohkem on kirikuid ning kelle koerad hauguvad kõvemini. Kõik mõtlevad sellest, kuidas endal oleks parem, mitte seda, et mida võiks paremini teha.
Mida teeks mina paremini?
Seda mida ma kõige paremini oskan – säilitada, jagada ja avalikustada.
Kujutad ette, kui omavalitsus teeb ka lõpuks oma Facebooki lehe, või Youtube kanali ning on inimestele selle võrra lähemal? Kui volikogu või vallavalitsus tulevad kokku, teevad endast pildi ja panevad üles – vot täna arutame selliseid küsimusi. Kui iga volikogu liige teeb lõpuks suu lahti ning räägib oma mõtetest internetis avalikult, mitte ei käi ainult laadal õlale patsutamas ning pärast saab öelda, et ma pole midagi sellist öelnud. Kas ei oleks tore, kui kogu informatsioon oleks kõikidele igal ajahetkel ja igal pool kättesaadav, mitte nii, et pead olema täiskuu neljapäeval ristteel näoga kindlas suunas ja siis joonistatakse sulle taskulambiga õhku sõnum. 
See, et ma valituks osutun on sama tõenäoline nagu Eesti Vabariik valmistab tuumapommi. Viimastel valimistel oleks isikliku mandaadiga volikokku pääsenud Kiviõlis ainult kaks inimest. Meie valimissüsteem on juba selline, et kui võtad partei või valimisliidu nimekirja ette ning kui sulle ei meeldi seal esiviisikus keegi, siis võid selle nimekirja kõrvale jätta, sest tagapool ei ole otsustajad vaid häältekogujad. Mina ei suutnud endale öelda, et seekord ma valima ei lähe ning sellepärast annan 5. oktoobril (just nimelt sellel kuupäeval!) hääle iseendale, sest tean, et ennast ma alt ei vea ning ajan oma rida isegi siis, kui see on mulle kahjulik. Minu valimislubadus ongi see, et Lüganuse vald jõuab lõpuks internetti ning volikogu liikmed hakkavad avalikult inimestega internetis rääkima.

Valides 238 on ahelreaktsioon garanteeritud!

One Reply to “Mina panen valimisnimekirjale punkti!”

  1. Üks hea näide sellest, miks ma oma nime all välja tulin:

    Kirjutasin möödunud aastal oma sõbrannaga projekti, mille eesmärk oli luua meie kodukohas Kiviõlis uudiste kanal. Meie sooviks oli, et kodukoha uudised ja muud ägedad lood saaksid pilti ja kirja ning meie kandi ja loodetavasti ka väljastpoolt olijad saaksid näha, kui äge koht meil ikka on. Nii saigi ja saime ka projektile toetust 2000 eurot, projektifondi “Nopi Üles” kaudu.

    Kanali nimi – Kiviõli Rahva Ringhääling (KRR) sai pandud just selline, sest tegutseme oma stuudioga püsivalt Kiviõlis ja Kiviõli on meie kandi ainuke koht, mida nimetatakse ametlikult linnaks, seepärast tundus see valik ka õige. Kuid oma huviordbiidis hoidsime siiski ka meie ümbruses asuvaid asulaid ja valdu, nagu Sonda ja Lüganuse vald. Kui me kirjutasime koostöö soovi avaldavaid kirju lähedal asuvatele ettevõtetele ja ametiasutustesse, siis vastuseid saime väga vähe. Muuhulgas ei vastanud meile Lüganuse vald.

    See oli eellugu, nn soojendus sellele, millest ma tegelikult rääkida tahan. Nimelt otsustasime me KRR 2. hooaja esimesed videod pühendada käimasolevatele omavalitsuse valimistele. Seepärast otsustasime intervjueerida kaamera ees kõiki meie kodukandis kandideerijaid – valimisliite ja üksikkandidaate. Sealt nimekirjast paraku kõikidega me sujuvale koostööle erinevatel põhjustel ei saanud. Ühe valimisliidu puhul on aga muret tekitav koht. Nimelt pöördusime me sealt nimekirjast ühe tuttava inimese poole, et uurida võimalusi nende intervjueerimiseks. Tema, aga lubas edastada palve valimisliidu esinumbrile. Nii meie kokkuleppe jäi ja olime veendunud, et nende meeskonna siseselt korraldatakse asi ära. Kuna tagasisidet ei tulnud, siis nii me ka asja jätsime ja tõime oma esimese video postituse kirjelduses välja, et selle valimisliiduga “polnud meil võimalik kontatki saada”. Mõned tunnid hiljem läks selle valimisliidu esinumber lausa põlema. Meie postkasti potsatas kiri, kus meid süüdistati valeinfo levitamises. Minu kolleeg kinnitas, et tõestus kirjad, et nende liikmele kirja saatsime on olemas ja, et kiri juhtpositsioonis olijale on edastatud. See, aga talle ei meeldinud. Ta soovis otsest pöördumist tema mitte pöörduda “juhusliku liikme” poole. Olin selleks hetkeks võtnud kirjavahetuse enda peale, sest minu kolleeg oli endast väljas, ta oli šhokeeritud. Minu käed hakkasid värisema, sest üks juht peab ennast nii kõrgeks, et nimetab oma tiimiliikmeid “juhuslikuks liikmeks”. Kas niiviisi suhtutaksegi ka edaspidi, kui ta peaks valimised võitma? Tema on volikogus ja meie oleme “juhuslikud” inimesed. Püüdsime olukorda selgitada, kuid tema sõnul me soovime neid vaid maha teha. Püüdsime endiselt selgitada, et meie uskusime, et nende valimisliidu koostöö sujub ja info edastatakse kõigini, kuid vastus oli säärane:

    “Kordan – meile ei ole ühtegi ametliku kirja saadetud. Need asjad ei käi kusagilt ümber nurga läbi teiste. Teiseks, normaalne inimene ei tungi sinna, kuhu teda ei ole kutsustud. Sünnipäevale kutsute ka on sõpru nii, et…”las klassikaaslane ütleb edasi” ja siis kirjutate pärast, et “teil sõprusega pahasti?” Teie ei ole kindlasti täna pädev hindama, kui kehvasti või mitte kehvasti on liidu liikmetevaheline koostöö. Ma ausalt öeldes kaalun hetkel tõsiselt kusagile pöördumist, sest see suhtumine ei ole hetkel normaalne”.
    Lugesime kolleegiga välja, et punaseks märgitud lause osas ähvardati meid juriidiliselt. Minus tõusis viha. Selline inimene soovib saada meie linna volikokku. Inimene, kes juba praegu ei suuda normaalselt asju ajada ja ähvardab esimesel võimalusel. Juba teises kirjas süüdistas ta meid sihilikkus laimamises, mitte ei püüdnud probleemi koos meiega lahendada, sest ka meie olime tõmmatud segadusse.

    Endiselt palusime tal uurida, kas tema valimisliidu liige pole talle säärast kirja edastanud? Kuid tema ei vaevunud ennast seda kirja otsimagi, sest “tema pole selleks kohustatud, kui tema poole pole otseselt pöördutud”.

    Ta lisas juurde: “ära ütle – ja kui ülbed!! ma pole sellist suhtumist veel kunagi kohanud..tõsiselt”.
    Vastasin: ” Ka meie oleme hämmingus, et siit üleolevat suhtumist välja loete. Me hetkel püüame leida lahenduse, kus võis tekkida probleem. Oleme kurvad, et nimetate meid ülbeteks. Uurime ka teie valimisliidu liikmelt, kuidas selle kirja edastamisega siis ikka jäi.

    Kuid sellegipoolest oleme valmis Teie valimisliiduga lugu tegema.”
    Kuid sama joru läks edasi. Tema on juht ja tema pole saanud meie otsest pöördumist. Edastasin need kirjad hiljem mõnele tuttavale, kes on kursis juriidilise ning ajakirjanduse maailmaga ja nende sõnul oleme käitunud igati õigesti, sest kui soovime teha intervjuud valimisliiduga ei pea me ilmtingimata valima juhi. Kuid meie loos on kiri edastatud ka juhile, kes lihtsalt mängib kurta ja tumma, kuigi tegelikult on ta palve saanud ja lihtsalt ei suvatsenud vastata. Nähes, et olukord toodi välja, löödi põlema. Selle inimese suhtumises olen ennegi puudujääke näinud, nii mitmedki kirjad KRR nime alt on jäänud vastuseta. Seekord mõtlesin ma kolleegide ja meie projekti huvides ja eemaldasin selle märkuse postitustest.

    Täna saime kirja, mis lõppes niiviisi: “Kui soovite mõistlikku kajastust, siis täna õhtul kell 17 toimub Püssis elektrijõujaamele pühendatud mälestukivi avamine”.

    Juhin Teie tähelepau sellele, et see inimene enne ajas taga korraliku pöördumist. Kuid nüüd annab pool irooniliselt teada üritusest, mis toimub sama päeva õhtul. Tekkib tunne, kus pada sõimab katelt. Naljakas kas pole?

    Vastasin:

    Selge! Edu valimistel ja kõike head.
    Lisaksime juurde palve. Juhul, kui säärased üritused toimuvad, andke ka meile varem teada, et saaksime olla kohal ja anda väärikat kajastust. Säärane pöördumine on ka meie jaoks natukene ebaviisakas, kui sama päeva hommikul antakse teada õhtul toimuvast.
    Loodan, et koostöö tulevikus on sujuvam. Kanalijuht, Rauno Põld
    Tema omakorda:
    On see mulle kohustuslik? Kas te olete palunud infot meie ürituste kohta? Kas pole tore, et üldse teada andsin? Väga keeruline on näha koostööd.
    Tollel aja hetkel ja ka praegugi on see tegelane aktiivselt selle valla juhtimisega seotud. Seega säärased küsimused peaksid ju ometigi temani vallajuhtimises jõudma? Ei jõudnud ei temani, ega kellegi teiseni, sest meile lihtsalt ei vastatud.

    Vastasin:
    Kui me nüüd oma e-posti kontrollime, siis Teie juhitav vald sai meie projekti alguses kirja, kus kutsusime ülesse koostööle, vastus jäi saamata. Ka teisele kirjale ei pööratud tähelepanu.
    Tema omakorda:
    Teeme palun vahet sellel vallal ja valimisliidul. Lõpetame, sellel teemal on piisavalt suheldud. Ei ole huvi rohkem puust ja punaseks teha. Palun mind rohkem mitte rumalustega häirida.

    Vastasin:

    Meie andmetel, aga olite tollel hetkel volikogu esimees ja olete seda endiselt. Oleme kurvad, et meisse sääraselt suhtute. Austame Teie palvet sellegipoolest. Kõike head!

    Ja rohkem ta meile ei vastanud……..

    Lisan juurde, et selle inimese kohta laekus ka mulle vihje, et ta tegeleb tuliselt endale hääle võitmisega. On teada, et ta seisis tugevalt kahe valla liitumise vastu ja seepärast tahab ilmtingimata oma eelmise valla koosseisu valitsusse. Mina igaljuhul pöörasin mõne tuttava usu temasse ära. Oleksin väga kurb, kui säärase suhtumisega tegelane meie elu korraldaks.

    Selles postituses ei maini ma nimesid ja võtan vastutuse ainult endale, hetkel ma ei esinda KRR huvisid.

    ALLIKAS: Rauno Kirjasulg https://vabaarvaja.wordpress.com/2017/10/12/minu-kodukoha-juhtimisse-purgijad-appi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.